Oud beursnieuws

De hitte van de dag is relatief. Lees eens wat oud beursnieuws. Waar hebben we ons druk over gemaakt….

5 maart 1998

ALGEMEEN
Heel aardig is het om te horen dat er ook nog bedrijven zijn die juist profiteren van de Azië-crisis. De Gelderse Papiergroep heeft dit jaar veel profijt van de financiële crisis in Azië doordat de vraag naar geldpapier vanuit landen in deze regio heel groot is. Zij maakt melding van het binnenhalen van enkele grote opdrachten voor de productie van bankbiljettenpapier. De gierende inflatie heeft de vraag naar bankbiljetten waaronder met hogere coupures aanzienlijk verhoogd. Ook het perspectief van de introductie van de Euro kan de komende jaren voor aanhoudende vraag zorgen naar producten van Gelderse Papiergroep. Zij is gespecialiseerd in de fabricage van bijzondere papiersoorten.

AANDELEN BINNENLAND
Na een betere opening sloot de AEX gisteren toch lager. De index verloor 4,53 punten op 1074. De belangrijkste reden van de daling was winstnemingen. Het aandeel Heineken stal de show met een forse winst van fl. 17,50 en sloot op fl. 404,-. De cijfers van BolsWessanen konden niet bekoren, ondanks de belofte om de drankendivisie af te stoten. Het aandeel verloor fl. 2,10 en sloot op fl. 34,10. Andere forse verliezers op de beurs waren Hoogovens, Fortis Amev en KPN. Vandaag is de laatste dag van inschrijving op Postbank Wereldmerken Fonds. De verwachting is dat de beurs vandaag lager zal sluiten en dat het proces van winstnemen nog door gaat.

AANDELEN BUITENLAND
Door winstnemingen en angst om renteverhoging doken de Europese beurzen naar beneden. Nieuws dat enkele Maleisische banken vorig jaar zware verliezen hadden geleden deed ook niet veel goeds. De Engelse index sloot 74,6 punten lager met detailhandel, nutsbedrijven en financiele waarden in voortouw. Opvallende stijger was British Steel (6 pence). In Duitsland (-47,56) werd winst genomen vooral in Preussag en BMW die de vorige dag, volgens handelaren, teveel waren gestegen. Walt Disney zorgde voor een einde aan de recorddagen van Wallstreet (-45,59). Analisten vrezen voor KW1 98 slechte resultaten (o.a. door El Nino) en hebben hun winstverwachtingen naar beneden bijgesteld.

OBLIGATIES
Staatsleningen in Europa eindigen met flink verlies. Beleggers maken zich zorgen om de kracht van de Amerikaanse economie. Verder spelen in Europa de grote emissie activiteit een rol. Vrijdag komen in Amerika de zeer gevoelige werkgelegenheids cijfers.

OPTIES BINNENLAND
Voor vandaag ziet het er niet goed uit. In Amerika is Intell met een winstwaarschuwing gekomen. Het aandeel staat $ 10 lager in de avondhandel in Amerika. De indicatie voor de Dow Jones is meer dan 90 punten lager. Ook Duitsland ziet er vanmorgen negatief uit met een min van 60 punten. Voor de AEX Index zien we een daling van meer dan 15 punten. Vooral Philips zal het moeilijk krijgen. De puts maart 150 op een koers van fl. 3,00 zijn kansrijk. De aanbevolen puts op de AEX Index van dinsdag kunnen vandaag gesloten worden. Het steun niveau van 1060 kan steun geven als dit niet houdt is de volgende steun 1040.

Tags:

Leave a Reply


| aforismen over geld en geldgebrek | beschouwingen over geld en geldgebrek |
| tips over geld en geldgebrek | wetenswaardigheden over geld en geldgebrek |
| oud nieuws over geld en geldgebrek | gulden en euro | omrekenen gulden naar euro |