Archief Category beschouwingen over geld en geldgebrek

cariëre begint met goed typen

Friday, September 6th, 2013

Een goede carriëre begint met goede vaardigheden. Om geld te verdienen -of het nu euro’s zijn of guldens waren- zit je meestal in ineder geval een deel van de tijd achter de computer. En ondanks alle spraakherkenning, touchscreens en wat al niet meer: achter de computer zitten wil toch zeggen dat je zit te typen. Daarom is snel kunnen typen een vaardigheid die veel tijdwinst oplevert. Tijd de je vervolgens aan andere zaken kan besteden. Vreemd genoeg heeft het vrij lang geduurd voordat er in Nederland online typecursussen verschenen. Wie op het internet zocht kwam niet verder dan een worddocumentje waarin opgesoms stond welke toetsen je met welke vingers moest typen om snel te leren blind te typen. Een van de eerste was de gratis internetcursussen typevaardigheid bestaat nog steeds: gratis typecursus blind typen. In de jaren dat deze dienstverlening op het web aanwezig is heeft die cursus ongetwijfeld een enorme bijdrage geleverd aan het tijdbesparen en dat is geld besparen!

Gulden naar Euro, Euro naar Gulden

Thursday, August 18th, 2011

Wie heeft er geen heimwee, toen alles dubbel zo duur was (in getallen), maar toch maar de helft kostte (in geld): de tijd dat de Gulden in Nederland nog het wettige betaalmiddel was. (more…)

BD

Thursday, July 7th, 2011

BD

In de biologisch-dynamische landbouw gaat op zich niet zo heel veel geld om. Interessant is echter hoe daar nieuwe vormen van eigendom worden ontwikkeld, bijvoorbeeld door Stichting Grondbeheer.

Boeren zijn dan geen eigenaar meer van de grond en de gebouwen. Ze kunnen die wél onder gunstige voorwaarden gebruiken.

Dat is toch ook een aardig gezichtspunt: je hoeft het niet te bezitten, als het maar van jou is!

Geld omrekenen

Saturday, January 16th, 2010

Op deze website vind je allerlei tips voor het omrekenen van verschillende valuta’s. Bijvoorbeeld van euro naar lire en andersom. Voor de nostalgie is er ook over het omrekenen van gulden naar euro informatie opgenomen.

Altijd handig om te weten.

Als je een beetje moeite met rekenen hebt kun je het rekenen oefenen op een website met veel rekenoefeningen. Rekenlessen.nl heeft ook een speciale afdeling om breuken te oefenen. Dat sluit precies aan bij het omrekenen van euro naar gulden, euro naar lire etcetera!!

Boeken verkopen

Saturday, January 16th, 2010

Uitgeverij oorsprong verkoopt boeken IN GROTE LETTERS. Speciaal voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen brengt uitgeverij oorsprong nieuwe, eigen titels uit en eerder gepubliceerde boeken in een groot lettertype dat makkelijk leesbaar is. (more…)

Geld Omrekenen

Thursday, September 24th, 2009

Heb je geld, dan ga je op reis. Ga je op reis, dan kom je in het buitenland. Kom je in het buitenland, dan hebben ze daar ander geld. Als je dan wilt weten wat iets kost, dan moet je geld omrekenen, van de ene geldsoort in de ander. Een veelgevraagd voorbeeld is de omrekening van turkse lire naar euro en andersom, van euro naar turkse lire.

Daarnaast zijn er nog steeds mensen die willen weten wat iets nou in gulden gekost zou hebben. Die willen omrekenen van euro naar gulden en andersom, van gulden naar euro.

Geld omrekenen betekent altijd dat je een vermenigvuldigingsfactor moet kennen: de wisselkoers. Voor sommige munten is die heel stabiel, voor andere wisselt de wisselkoers nogal. Een veelgevraagde omrekeningsfactor is die van de dollar ten opzichte van de euro.

Het getal dat uit het omrekenen komt heeft op zich altijd betekenis voor hoe duur iets voelt. Niet voor niks werken winkeliers altijd met prijzen net onder de tien, honderd of duizend. Een winkelier zal daarom de prijs na het omrekenen graag even iets aanpassen…

Vaak wil je het omrekenen vereenvoudigen zodat het makkelijker is. De nauwkeurigheid en het gemak zijn tegengestelden van elkaar. Een euro is ongeveer gelijk aan twee vroegere guldens. Dat is gemakkelijk rekenen. Maar eigenlijk moet je de euro naar gulden omrekenen met 2,20. Dat is moeilijker (en trouwens nog steeds niet helemaal precies).

Mooi zou zijn om over het Universele Geldomrekenen Apparaat te beschikken. Met een spreadsheet zoals bijvoorbeeld Excel kun je er gemakkelijk een maken. Je zet in het vank A1 de wisselkoers. In kolom B zet je de getallen van 1 tot en met 100 in kolom C zet je =B1*A1, =B2*A1, =B3*A1 enzovoort, tot  = B100*A1. Dan heb je alle omrekeningen staan. Voor het ‘de andere kant op’ omrekenen kun je nog een kolom toevoegen met daarin juist de deling door de wisselkoers. Dat wordt dan = B1/A1, =B2/A1 etc.

Zo kun je alle soorten geld, snel voor alle waarden omrekenen!

Typecursus

Saturday, August 29th, 2009

Met een typecursus wordt je snel rijk. Tenminste vanuit de gedachte tijd is geld. (more…)

Geldgebrek of geen geldgebrek

Monday, August 3rd, 2009

Geldgebrek of geen geldgebrek, dat is de vraag. (more…)

Geldgebrek staat niet alleen

Monday, August 3rd, 2009

Geldgebrek staat niet alleen… (more…)

Geldgebrek, daar is wat aan te doen

Monday, July 20th, 2009

Het is een interessante gedachte: Je hebt altijd meer geld gekregen dan dat je hebt uitgegeven. (more…)

De oude euro

Saturday, July 11th, 2009

Soms kom je ineens ergens een oud stukje over de euro tegen…. (more…)

de crisis bezweren met ratelband

Monday, June 15th, 2009

Emile Ratelband kondigt de tiengeboden ter bestrijding van de crisis aan. (more…)

Geld is afval

Friday, June 12th, 2009

In spitsnieuws van 12 juni lezen we dit:

Een man in Ayr, een klein plaatsje in Schotland heeft een boete gekregen omdat hij zijn geld per ongeluk op straat heeft laten vallen. We weten allemaal dat de pond in waarde is gedaald, maar dat het nu zelfs tot afval wordt gerekend… (more…)

Geld is…

Sunday, May 17th, 2009

Geld is gestold vertrouwen.

(more…)

Geld sparen

Friday, May 15th, 2009

Wie rijk wil wordt ontvangt meer geld dan hij/zij uitgeeft. Volgens Phil Laut doen we dat allemaal en is zelfs het kleinste muntje dat je in je portomonnee hebt het bewijs daarvan. Je bent immers -naakt geboren- met niks begonnen. (more…)


| aforismen over geld en geldgebrek | beschouwingen over geld en geldgebrek |
| tips over geld en geldgebrek | wetenswaardigheden over geld en geldgebrek |
| oud nieuws over geld en geldgebrek | gulden en euro | omrekenen gulden naar euro |