Schulden die je niet (direct) merkt

Nederland heeft zich door de recessie en vooral door de miljardensteun aan de banksector ongekend diep in de schulden gestoken.

De vorig jaar door de maatregelen van minister Bos (Financiën) tot 346 miljard euro gegroeide staatsschuld betekent een toename van 5300 euro per inwoner. Door de stijging torst nu iedere Nederlander een last van bijna 21.000 euro met zich mee.

Dit lezen we vandaag in de krant. Een hoop geld dat we niet hebben en dat we zelf terug moeten betalen.

Geld is afval

In spitsnieuws van 12 juni lezen we dit:

Een man in Ayr, een klein plaatsje in Schotland heeft een boete gekregen omdat hij zijn geld per ongeluk op straat heeft laten vallen. We weten allemaal dat de pond in waarde is gedaald, maar dat het nu zelfs tot afval wordt gerekend…

Stewart Smith verliet een winkel en wilde verder lopen toen hij werd teruggeroepen door twee agenten die naar een briefje van tien wezen, Stewart dacht dat hij het geld per ongeluk had laten vallen, bedankte de agenten en pakte het biljet op en wilde verder lopen.

Dat ging echter niet zomaar, de agenten riepen hem terug en gaven hem een boete van 50 pond voor straatvervuiling. Tegenstribbelen of in discussie gaan hielp niet, het was het nieuwe zero-tolerance beleid waarvan Smith nu de dupe was.

Zo zie je maar weer: uiteindelijk is geld alleen maar een papiertje. Wat het werkelijk waard is hangt af van de manier waarop je er naar kijkt. Afval, óf een blijk van vertrouwen dat de waarde blijft wat we ooit bedacht hebben dat we ermee zullen bedoelen.