Leven zonder geldzorgen

Mensen met geldzorgen zijn vaak niet de mensen met het minste geld. Integendeel. Soms lijkt het dat hoe meer geld iemand heeft, hoe meer geldzorgen hij of zij ook heeft.

En zijn niet meestal de rijkste mensen in het gezelschap de grootste ‘knijperds’?

Geldgebrek, daar is wat aan te doen

Het is een interessante gedachte: Je hebt altijd meer geld gekregen dan dat je hebt uitgegeven. Wie dat niet gelooft moet eens in zijn of haar portemonnee kijken. Zit daar nog wat in? Dan klopt het. Toen je geboren werd had je helemaal niks. Als er nu iets in je portemonnee zit – al is het maar vijf cent – dan heb je meer geld gekregen dan uitgegeven!

Een apart onderwerp bij deze redenering is het onderwerp schulden en rood staan.

Rood staan is het vertrouwen van de bank dat je geld genoeg zult krijgen om weer op je bankrekening te laten zetten. In feite is rood staan een onbetaalde rekening. Onbetaalde rekeningen zijn geen uitgaven. Het zijn pas uitgaven op het moment dat je ze zult betalen.

Al de mensen en alle instanties waar je geld aan schuldig bent hebben jou diensten geleverd, of producten in het vertrouwen dat je dat zult kunnen betalen. Het is dom daar aan te twijelen. Als zij allemaal denken dat je het kunt betalen, waarom zou het dan niet waar zijn.

Je hebt immers meer geld gekregen dan uitgegeven!!!

Hoeveel heb je nodig

Rentenieren is iets voor niksnutten. Maar wie zou dat niet willen zijn? Altijd vakantie! Hoeveel heb je daar dan eigenlijk voor nodig?

Je minimale levensbehoeften zijn volgens de politiek te betalen met een bijstandsuitkering. Die is voor een alleenwonenden volwassene ongeveer €850,- netto. Op inkomsten uit sparen en beleggen betaal je ongeveer 30 procent belasting. Je hebt dus ruim €1200,- per maand aan inkomen nodig.

De langjarige rente is op dit moment bijvoorbeeld 4,5% (tien jaar vast, verschillende aanbieders). Dan heb je aan een kapitaal van €440000,- genoeg.

Je moet wel op tijd beginnen om dat bij elkaar te harken. Als je van je kapitaal van €440000,- elke maand €1200,- opmaakt ben je (belasting meegerekend) minstens 22 jaar bezig.

Leven zonder geldzorgen

Mensen met geldzorgen zijn vaak niet de mensen met het minste geld. Integendeel. Soms lijkt het dat hoe meer geld iemand heeft, hoe meer geldzorgen hij of zij ook heeft. En zijn niet meestal de rijkste mensen in het gezelschap de grootste knijperds?

Dit alles leert ons dat geldzorgen met andere dingen te maken hebben dan met de hoeveelheid geld die iemand bezit. Geldzorgen hebben alles te maken met hoe je met geld omgaat en hoe je over geld denkt.

Om geldzorgen op te lossen kun je volstaan met je zorgen op te lossen. Dat heeft weinig met geld te maken.
Een voorbeeld: stel dat je nog een rekening hebt te betalen van meer dan je in een maand verdient. Daar kun je buikpijn van krijgen. Maar is het niet logischer dat degene aan wie je het geld moet betalen er buikpijn van krijgt? Met andere woorden: heb je het eigenlijk over je eigen zorgen, of over die van een ander?

Nog een voorbeeld van geldzorgen die eigenlijk andere zorgen zijn: Je wilt iets kopen, maar je hebt er geen geld voor. Dan heb je geen geldzorgen, maar zorgen om iets wat je mist.

Je kunt in het concrete leven maar weinig direct met geld doen. Geld, dat is een aantal briefjes of muntjes met een bepaalde vorm en een bepaalde kleur. Nog vaker is geld alleen maar een getal op je bankrekening. Met die muntjes kun je spelen. Je kunt torentjes maken. Van de briefjes kun je vliegtuigjes vouwen, meer eigenlijk niet.
Dat je geld wilt hebben is meestal in de praktijk een conclusie. Er ligt een andere behoefte onder. Je wilt iets hebben of doen, en als je geld zou hebben zou je het kunnen kopen. De onderliggende behoefte is iets anders dan het geld. Daarom zijn het ook nooit geldzorgen. Je wilt zorgeloos kunnen leven. Je wilt een groter huis. Je wilt vrijgevig kunnen zijn. Je wilt mooie kleren aan kunnen trekken.

Kijk, dan wil je geen geld, dan wil je kleren, een groter huis (of minder spullen die in de weg staan!), en je wilt je zorgen van je af kunnen schudden. ”Vrijgevig zijn” kun je ook met aandacht. Alle mensen zijn er dol op en het kost niets!

Geld is mijn vriend

De meest zekere manier om rijk te worden is: geld binnen krijgen en minder geld uitgeven. Iedereen die geld heeft, die heeft die regel toegepast. Je hebt altijd wel wat in je portomonnee zitten.

Het beste boek dat ooit over dit onderwerp geschreven is, dat is , van Phil Laut. Op www.gelukkiggeluk.nl kun je een samenvatting lezen.

Phils opvattingen over ons omgaan met geld zijn soms hilarisch, maar altijd praktisch, concreet en realiseerbaar. Een aanrader dus!!