Links

Wie op zoek is naar een oplossing voor geldgebrek is vast ook geïnteresseerd in sites over levenskunst, geluk, geld, het oplossen van relatieproblemen, etcetera.
Hieronder vind je een paar goede tips:

Leven zonder geldzorgen

Mensen met geldzorgen zijn vaak niet de mensen met het minste geld. Integendeel. Soms lijkt het dat hoe meer geld iemand heeft, hoe meer geldzorgen hij of zij ook heeft. En zijn niet meestal de rijkste mensen in het gezelschap de grootste knijperds?

Dit alles leert ons dat geldzorgen met andere dingen te maken hebben dan met de hoeveelheid geld die iemand bezit. Geldzorgen hebben alles te maken met hoe je met geld omgaat en hoe je over geld denkt.

Om geldzorgen op te lossen kun je volstaan met je zorgen op te lossen. Dat heeft weinig met geld te maken.
Een voorbeeld: stel dat je nog een rekening hebt te betalen van meer dan je in een maand verdient. Daar kun je buikpijn van krijgen. Maar is het niet logischer dat degene aan wie je het geld moet betalen er buikpijn van krijgt? Met andere woorden: heb je het eigenlijk over je eigen zorgen, of over die van een ander?

Nog een voorbeeld van geldzorgen die eigenlijk andere zorgen zijn: Je wilt iets kopen, maar je hebt er geen geld voor. Dan heb je geen geldzorgen, maar zorgen om iets wat je mist.

Je kunt in het concrete leven maar weinig direct met geld doen. Geld, dat is een aantal briefjes of muntjes met een bepaalde vorm en een bepaalde kleur. Nog vaker is geld alleen maar een getal op je bankrekening. Met die muntjes kun je spelen. Je kunt torentjes maken. Van de briefjes kun je vliegtuigjes vouwen, meer eigenlijk niet.
Dat je geld wilt hebben is meestal in de praktijk een conclusie. Er ligt een andere behoefte onder. Je wilt iets hebben of doen, en als je geld zou hebben zou je het kunnen kopen. De onderliggende behoefte is iets anders dan het geld. Daarom zijn het ook nooit geldzorgen. Je wilt zorgeloos kunnen leven. Je wilt een groter huis. Je wilt vrijgevig kunnen zijn. Je wilt mooie kleren aan kunnen trekken.

Kijk, dan wil je geen geld, dan wil je kleren, een groter huis (of minder spullen die in de weg staan!), en je wilt je zorgen van je af kunnen schudden. ”Vrijgevig zijn” kun je ook met aandacht. Alle mensen zijn er dol op en het kost niets!