Bonussen en handdrukken

Je weet duidelijk wat je waard bent als je je in de bonus-handdruk positie gemanouvreerd hebt. De bonus-handdruk positie is de benijdenswaardige situatie dat je altijd geld krijgt. Doe je het goed, dan mag je blijven en krijg je een bonus. Doe je het slecht, dan vlieg je eruit en krijg je een (gouden) handdruk.

Vooral topmanagers, directeuren, hoge ambtenaren en dergelijke voorzien zichzelf van zo’ n positie. Inderdaad, het hoort bij goed onderhandelen over arbeidsvoorwaarden om die twee zaken in je contract op te nemen. Moeilijker is het niet: een bonus bij goed presteren, een gouden handdruk bij slecht presteren.

Sommigen lukt het zelfs om bij vrijwillig vertrek (extra) geld mee te nemen:  René van de Kieft, lid van de raad van bestuur, verlaat PGGM per 1 september. Financieel bestuurder Van de Kieft (45) vertrekt volgens het pensioenfonds om persoonlijke reden om invulling te geven aan een nieuwe uitdaging buiten PGGM.

Hoewel Van de Kieft volgens PGGM op vrijwillige basis vertrekt, krijgt hij een jaarsalaris mee van ongeveer 250.000 euro (uit het financieel dagblad van 3 april 2009).